Expertise: windenergie

Sinds 1972 hou ik me bezig met duurzame energie, in het bijzonder met windenergie. Vanaf 2002 heb ik mij gericht op windenergie op zee. Eerst als directeur van het kennisconsortium We@Sea, nu als onafhankelijk adviseur.
Overheden en bedrijfsleven help ik met kortlopende onderzoeken, adviezen, analysen en rapporten over verschillende aspecten van windenergie. Op deze website vindt u voorbeelden daarvan.
Tevens gebruik ik mijn jarenlange kennis en ervaringen voor het organiseren en voorzitten van symposia en conferenties.
Ik schrijf en produceer boeken en (beleids-) notities over windenergie. Dat doe ik met deskundigheid, passie en plezier

Met windenergie en activiteiten rond de energievoorziening begon ik rond 1972 als hobby, tot ik in 1978 de gelegenheid kreeg om een energie-onderzoeksafdeling op te zetten bij de Interfacultaire Vakgroep Milieukunde (IVAM) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Twintig jaar ben ik daar werkzaam geweest en heb veel projecten en studies gedaan naar de toepassing van wind-, zonne-energie en de ontwikkeling van duurzaam bouwen.
In 1997 stapte ik over naar het Energie Onderzoek Centrum (ECN) in Petten, waar ik de verantwoordelijkheid kreeg voor internationale duurzame energie projecten.  We hebben veel werk gedaan aan duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden zoals in Afrika en in Zuid-Amerika.
In 2002 bouwde ik het We@Sea consortium en was tot 2008 directeur van deze stichting die het eerste geïntegreerde R&D offshore windenergie programma coördineerde.

Als programmamaker voor radio (NOS) en tv in de jaren tachtig heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan met vraaggesprekken en presentaties. Voor de meest uiteenlopende zalen en publiek heb ik gestaan: voor gemeenten, provincies en ministeries, maar ook voor grote en kleine bedrijven. Zelfs door partijen in China, de Verenigde Staten en Europa steden werd ik gevraagd voor presentaties en als (panel-) discussieleider. Dat doe ik steeds met veel plezier. Natuurlijk denk ik ook graag mee bij het opzetten van congressen en evenementen die net even iets anders en leuker zijn.

Download CV