windenergie op zee

Zet ze maar op Zee, Hollandse nieuwe energie

Een nieuw boek over windenergie: Ga naar Shop (hierboven in de balk) om het boek te bestellen !

Windenergie van zee wordt één van onze belangrijkste energiebronnen. In de afgelopen jaren is er een enorme vooruitgang geboekt in de technologie die het mogelijk maakt om elektriciteit op grote schaal op zee op te wekken. Dit boek neemt je mee naar de zee, de havens en de fabrieken en laat met vele foto’s en illustraties vanuit allerlei gezichtspunten zien wat er allemaal komt kijken bij de bouw van een windturbinepark en welke bedrijven daarbij betrokken zijn. Het is fascinerend om te zien hoe snel de ontwikkelingen zijn gegaan en hoe de toekomst er uit ziet, want we zijn nog maar net begonnen. De windturbines worden groter, hoger dan de Eiffeltoren, worden verder op zee gebouwd en zelfs op drijvende constructies op de oceaan geplaatst. In de toekomst zullen windtur- bines geheel automatisch hun werk doen en waterstof produceren die met robot-duikbootjes naar een verzamelpunt wordt gebracht. De zeeën worden energie-akkers en dat gaat samen met nieuwe natuur en voedselwinning.

Chris Westra (1949) is al zo’n 50 jaar bij de ontwikkelingen van windenergie betrokken. Hij deed 20 jaar onderzoek naar de introductie van zon en windenergie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef diverse boeken, artikelen en brochures over windenergie. Bij het Energieonderzoek Centrum Nederland, ECN, nu TNO, ontwikkelde en leidde hij het eerste geïntegreerde R&D programma offshore windenergie (We@Sea). Nu werkt hij samen met vooraanstaande partijen om zo snel mogelijk een multi-functioneel, ecologisch verantwoord energie-eiland op het Nederlandse deel van de Noordzee voor elkaar te krijgen.

Over de auteur

Chris