windenergie op zee

Einde van het kolentijdperk in zicht ?

Geschreven door Chris

Een bericht in the Gardian van 8 mei 2019 meldt dat er in Groot-Brittannië sinds 1 mei al een week geen kolen meer zijn gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Op 1 mei om 13.15 werd de de laatste kolencentrale losgekoppeld van het Britse elektriciteitsnet en heeft Engeland een week zonder kolen gedraaid, dat heeft de National Grid Electricity System Operator, die het netwerk in Engeland, Schotland en Wales runt medegedeeld.


Kolen spelen nog steeds een grote rol in het Britse energiesysteem als een back-up tijdens een grote vraag naar elektriciteit, maar het grote aanbod van windenergie maakt dat steeds minder nodig is. Hoge internationale kolenprijzen hebben de brandstof ook tot een minder aantrekkelijke energiebron gemaakt. Men heeft zich tot doel gesteld in 2025 geen kolen meer te gebruiken in verband met het klimaatbeleid. Het Verenigd Koninkrijk wil tegen 2050 helemaal geen CO2 meer uit te stoten.

Volgens de directeur van het “Electricity System Operator (ESO)” in Groot-Brittannië is dat mogelijk hoewel daar fundamentele veranderingen voor noodzakelijk zijn in het elektriciteit-systeem zoals slimme digitale systemen om het systeem in realtime te beheren en te besturen. Dat geldt ook voor Nederland en andere Europese landen.

Over de auteur

Chris