evenement offshore windenergie ontwikkelingen windenergie windenergie windenergie op land windenergie op zee

45 jaar windenergie in Nederland

Geschreven door Chris

Op 13 december vieren we dit in Amsterdam: de Rode Hoed.

U bent van harte uitgenodigd ! meldt u aan met een mailtje naar info@chriswestraconsulting.nl.

In 1972 is het begonnen en niet meer ophouden. Voor mij is toen de energietransitie al begonnen en die is nog lang niet afgelopen.
Natuurlijk weet ik ook wel dat we al eeuwen gebruik maken van de energie van de wind door middel van windmolens en zeilschepen, maar in 1972 werd in Nederland begonnen met de ontwikkeling van het opwekken van elektriciteit met behulp van wind in een programmatische aanpak die heeft geleid tot waar we nu zijn. Grote windmolens met een vermogen ca. 10 MW, bijna net zo hoog als de Eiffeltoren. De grootste machines die de mensen ooit hebben gebouwd.
Op zee zullen de eerste windturbineparken gebouwd worden zonder subsidie. Windenergie wordt volwassen en wordt de goedkoopste schone energiebron!
Er zijn vele mooie verhalen, die worden verteld aan de hand van foto’s en filmpjes !
Henk Lagerweij en Diederik Samsom zijn te gast. Henk Lagerweij begon met de bouw van zijn (commerciële) windturbines in november 1972. Hij wordt geïnterviewd, geconfronteerd met foto’s en anekdotes en gaat in op vragen uit de zaal.
Diederik Samsom, vertelt over zijn ervaringen met windenergie en de rol die het gaat spelen in het nieuwe energieakkoord waar hij momenteel aan werkt !
Chris Westra geeft aan de hand van filmpjes en foto’s een overzicht wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen 45 jaar.
Diversen personen vertellen over hun moment in de wind aan de hand van een dierbare foto.
Komt allen ! We gaan er weer iets leuks van maken !

Over de auteur

Chris