windenergie op zee

Leuke informatie over windenergie op internet bekijk foto’s en video!

Leuke  informatie over windenergie op internet; verleden en heden.

Vele uren zit ik achter de computer op zoek naar informatie over windenergie. Dat levert vaak leuke vondsten op: oud maar ook nieuw!

Oud

In de jaren 1920 – 1950 ontwikkelde windturbines voor het opwekken van elektriciteit, zich vooral in afgelegen gebieden. Men moest op het platte land proberen te overleven en werd daarbij geholpen door nieuwe energie; elektriciteit opgewekt door de wind. Daarover is op internet vooral veel informatie te vinden afkomstig uit Noord-Amerika en Denemarken. In het Amerikaanse blad ‘Popular Science’ van december 1923 een artikel over de veelbelovende technologie.

In Amerika zijn velen zogenaamde windgeneratoren verkocht als energiebron voor radio’s en de verlichting in afgelegen gebieden.

3469986205_d49914a1c4_b(1)In het begin van de twintigste eeuw speelde windenergie een belangrijke rol in de elektrificatie van het platteland van Denemarken. In Askov in Jutland verrichte Poul la Cour wetenschappelijk en systematisch onderzoek voor de ontwikkeling van windmolens voor de opwekking van elektriciteit. In 1908 stonden er in Denemarken al 72 windmolens met generatoren van 5 kW to 25 kW. Pas in 1957 werd door olieschaarste in Denemarken als gevolg van de Suez crisis, kwam er een nieuwe impuls voor de ontwikkeling en werd een 24 m diameter windturbine gebouwd in Gedser. De molen produceerde elektriciteit van 1957 tot 1967. Het was een drie-bladige windturbine die het vertrekpunt voor de ontwikkelingen van de huidige Deense windturbines was in de jaren zeventig. Tot zover de geschiedenis.

Nu

Modekoning Karl Lagerfeld pakte groots uit met duurzame energie tijdens de presentatie van voorjaar / zomercollectie voor 2013 in het Grand Paleis in Parijs. “Wind en zon zijn gratis”, zei Lagerfeld tegen de pers, “Energie is het meest belangrijke in het leven. De rest komt later”.

kijk ook naar de video vooral de opening is hel mooi.

Karl Otto Lagerfeld is modeontwerper (Chanel) en fotograaf en een van de meest invloedrijke couturiers. Hij schiep het fantastische beeld van windmolens en zonnepanelen op de catwalk. Mannequins komen op tussen zonnepanelen en lopen langs dertien opgestelde windturbines om de creaties te showen met accessoires die verwijzen naar duurzame energie, zoals de doorzichtige schijven die snel draaiende rotoren verbeelden.

tumblr_mctgpmXhA71rvrhzwo1_1280 DSC_1949 DSC_1953Zo’n show met uitstraling en publiciteit moet effect hebben op de acceptatie van zon- en windenergie.

 

Over de auteur

Chris