windenergie op zee

40 jaar windenergie in Nederland (1)

Tijdens de voorbereidingen voor 40 jaar windenergie in Nederland komen we allerlei leuke verhalen tegen zoals dit verhaal dat op de website stond van Jaap Langenbach die jaren lang minutieus de ontwikkelingen van windenergie in Nederland bij hield. Twee jaar gelden is hij gestopt met deze werkzaamheden en geniet van zijn pensioen.

Op zijn site legde hij uit wat hem dreef naar windenergie: 

Klap van de molen

Tijdens de “brede maatschappelijke discussie over het energiebeleid” in 1982 kreeg ik als pas afgestudeerd en werkloos Planoloog (crisisbezuiniging kabinet van Agt) het “Windwerkboek” van Chris Westra en Herman Tossijn in handen. De spreekwoordelijke “klap van de molen” is (ook bijna letterlijk) hard aangekomen. Twee weken later stond ik in de huiskamer de wieken voor een “Kleine Beer” te schaven, een 3 meter zelfbouwmolen naar ontwerp van Fons de Beer (†) , uitgegeven door Vereniging ODE.

Tijdens het proefdraaien experimenteerden we met de afstelling van het verenpakket van de blakhoekverstelling die het toerental moet begrenzen. Na een tijdje vrolijk draaien (windkracht 3-4) bereikten we een afstelling die GEEN effect had.

De molen ging op hol naar een duizelingwekkend toerental, waarna hij tijdens de pogingen om hem met de hand uit de wind te kruien, in zijn geheel draaiend en al omviel, op een halve meter langs de oren van mijn collega. De wieken versplinterden in 10.000 stukken en stukjes.

Ik wist nu wat de kracht van de wind was maar besloot de molenbouw aan anderen over te laten en me te richten op het stimuleren van de vraag.

Er volgden 10 jaar bij de Organisatie voor Duurzame Energie (ondersteuning van windmolencoöperaties) en nog eens 18 jaar Wind Service Holland (windaanbod- en productieberekeningen, statistieken). Van 1996 tot 2012 informeerde Jaap Langenbach via zijn site ” Wind Service Holland “ over windenergie.

 

 

De door Jaap Langenbach gebouwde 3m  molen die jammerlijk verongelukte (ontwerp van Fons de Beer).

Over de auteur

Chris