windenergie op zee

De bewoners van Egmond aan Zee over windenergie op zee

Wat vinden de bewoners van Egmond aan Zee?

Is windenergie op zee weggegooid geld? Windturbinepark Egmond aan Zee draait nu vijf  jaar. In de afgelopen jaren trok ik een aantal middagen erop uit om mensen langs de kust te vragen wat ze van de windmolens op zee vonden. Opvallend was dat iedereen vindt dat we duurzame energiebronnen moeten ontwikkelen. Bijna elke ondervraagde heeft de wens beter geïnformeerd te worden over het windturbinepark zoals ervaringen en onderzoeksresultaten. Men is benieuwd naar de effecten op de natuur zoals de vissen en de vogels. Personen die regelmatig naar de windmolens kijken vragen zich af waarom er zoveel onderhoud noodzakelijk is. Duidelijk is dat er nog veel zendingswerk te verrichten is in het informeren van de bevolking over het reilen en zeilen van de windturbineparken op zee. Zeker nu er weer nieuwe windturbineparken gebouwd gaan worden.

Na het afronden van een opdracht over maatschappelijke acceptatie van windenergie op zee, heb ik niet eerder gepubliceerde interviews van twee jaar geleden in Egmond aan Zee opgedoken. Van die berichten wordt je vrolijk en ze bewijzen zoals in zo veel onderzoek dat de meeste mensen voorstander zijn van windenergie. Vooral jonge mensen vinden windenergie op zee een goede zaak.

 

Mevr. von Meijenfeldt

Als het helder is zien we constant die dingen draaien.

We wonen hier voor het uitzicht en ik vind de moelns echt niet mooi. Als het helder is zien we constant die dingen draaien. Het is geen gezicht. Ze hebben ons voorgelicht via de kranten en huis aan huisbladen, dat er 36 molens zouden worden gebouwd, maar inmiddels staan er 96.
We hebben een verrekijker en je kunt ze zo tellen. We zien dat er heel veel onderhoud aan is. Er is altijd wat. Dan komen er kleine schepen met monteurs. Dan zijn er grote schepen die op poten gaan staan en met een hoge kraan onderdelen in en uit hijsen. Het onderhoud moet goud kosten.  We hebben een observatiekijker we kunnen alles volgen.
Maar andere kant, we kunnen niet door blijven gaan met kolen en olie.

Mevr. Weel:

 

Ik vind het horizonvervuiling. Wat de effecten zijn en wat het oplevert, daar hoor je eigenlijk niets over. Dat zou ik wel eens graag willen weten. Je hoort allerlei verschillende verhalen over de vogels en de kosten. Dat maakt het voor een leek lastig om je mening te bepalen.

We zijn hier komen wonen voor de zee. De horizon op zee hoort vrij te zijn. Soms heeft het ook wel wat, met mist lijkt het soms net een stad die daar staat.
Ik zou wel wat meer willen betalen als die dingen verder weg op zee zouden worden gebouwd.

 

Vrijwilligers van het vissersvaartuig “De Egmonder Pinck”

De mannen van “de Pinck”hebben in grote lijnen dezelfde mening.  Men stoort zich er niet aan en heeft er geen problemen mee. “Als je de molens niet wil zien dan kijk je maar de andere kant op” is het advies. “We kunnen niet door blijven gaan met de Fossiele brandstoffen en er moet dus een andere manier komen om energie op te wekken”. De heren zijn het er wel over eens dat men wat eerlijker in de voorlichting had mogen zijn: “in tegenstelling tot wat men had beloofd heeft, zijn de windmolens bij helder weer heel duidelijk te zien. Maar de meeste tijd zie je ze niet. Maar anti stemming in Egmond aan Zee, nee! De overheid zou nog veel meer subsidie in windenergie moeten steken”.

 

Meneer van Dijl met zijn zoon.

Ik vind het eigenlijk wel mooi. Je kan altijd zien hoe het weer is, wanneer het mooi helder is of  dat het heiig is.  Ja ik vind die molens wel mooi en goed voor het milieu.

Ze hebben een compensatie gedaan in de duinen dat is bij Egmond binnen waar we wonen en daar ben ik heel blij mee. Dat is waar we wonen en waar we vaak komen. Prima dus.

 

Meneer van Stralen (& buurman Niesten)

Dat windturbinepark heeft wel wat vind ik. Vooral als het helder is vind ik het een mooi gezicht. Ik heb er geen problemen mee. Veel mensen vinden het horizonvervuiling,  maar dat vind ik niet. Het voegt juist wat toe aan het uitzicht, een verrijking. Schone energie wat willen we nog meer!

Buurman Niesten vult aan` Ik zie het nut niet om ze ver in zee te zetten`.

 

Mevrouw Huls:

Ik vind het jammer dat er zo weinig bekend is over het rendement en wat de invloed is op de zeebodem en de. Je hoort dat het weinig bruikbare energie oplevert. Je krijgt zo weinig informatie. Ik vind het wel heel goed dat er gewerkt wordt aan schone energie. Schone energie vind ik erg belangrijk. Zeker in deze tijd.

Elsemarie van Zanten, Maxime Fakkeldij en Shanna van huis

Maxime:
Ik vind niet dat het het uitzicht belemmerd. Het is goed wat ze doen. Ik vind het beter dan kernenergie. Het staat op zee dus niemand heeft er echt last van. Ik begrijp niet dat mensen zich er aan ergeren.

Elsmarie:
Ik vind het ook niet storend. Het is niet zo, dat als ik op het strand zit denk:”hé vervelend al die windmolens”. Ik vind het een goede oplossing!

Shanna:
Ik denk wel dat het nuttig is goed voor het milieu, maar ik vind het niet echt mooi. Het is geen super uitzicht., maar als het beter is voor het milieu, waarom niet? je went er wel aan. Bouw maar!

 

Sander Bosman

Het maakt me niet veel uit. Het voorziet ons wel van stroom hé! En ja je ziet windmolens, maar wat zie je als ze er niet staan?  Een beetje meer lucht! In plaats van gas uit de bodem te halen maken we nu elektriciteit van de wind en de wind kost niets. Het zou overal moeten gebeuren!

 

Interviews Chris Westra, foto’s Toon Westra

 

Over de auteur

Chris