windenergie op zee

Drie Jack-up schepen in de Amsterdamse haven.

Begin augustus 2012 liggen drie Jack-up schepen in de haven van Amsterdam. Broertje en zusje: GMS ENDURANCE 6101 en GMS ENDEAVOUR 6102 en neefje SEAJACKS LEVIATHAN.

 

Drie werkpaarden voor  werkzaamheden op zee.

Drie hefschepen in Amsterdam Noord voor aanpassingen en onderhoud.

Gulf Marine Services (GMS) is eigenaar van deze zelfvoorstuwende jackup-schepen. Deze schepen kunnen zichzelf voortbewegen en aan de vierpoten omhoog hijsen om veilig in zee te kunnen werken. GMS richt zich naast de olie en gas industrie vooral ook op de bouw en installatie van windturbineparken op zee.  Het bedrijf werd opgericht in Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten in 1977. In Mussaffah (Abu Dhabi) is het hoofdkantoor en worden ook de schepen gebouwd en onderhouden, maar kennelijk is het voordeliger aanpassingen in Amsterdam te laten uitvoeren. De Endurance is de eerste door het in Nederlandse bedrijf Gusto MSC ontworpen hef-schip. De GMS Endeavour is ook ontworpen door Gusto MSC (Rotterdam) speciaal voor de windenergie markt.  Het is in de vaart sinds 2010. Het stuwt zichzelf voort waardoor er geen sleepboten nodig zijn.

 

Seajacks Leviathan.

 

GMS Endeavour

 

De ‘Seajacks Leviathan’ heeft nog twee broertjes ‘Seajacks Kraken’ en ‘Seajacks Zaratan” en zijn eigendom van het bedrijf Seajacks. Deze schepen zijn speciaal gebouwd om ingezet te wiorden op de Noordzee.  Van de Seajacks Leviathan is een brochure met alle gegevens

 

Twee leuke video’s over de bouw van windturbines op zee met deze schepen:

 

 

 

Over de auteur

Chris