windenergie op zee

Bouw van Windturbinepark London Array

De BOW-terminal in de haven van Vlissingen ligt vol met grote stalen palen (monopiles) en er staan vele gele tussenstukken (transitie stukken), die gaan functioneren als fundaties voor de windturbines van  Engelse windturbineparken.  In de tweede week van juli lag de Sea-jack en het hefschip “MPI Adventure” in de haven van Vlissingen. De MPI Adventure plaatst de fundaties voor het windturbinepark London Array.  Dit offshore windpark is in aanbouw in de monding van de Theems, het  Thames estuarium.  Het totale vermogen van het park wordt 1000 MW. Het park ligt zo’n 30 kilometer uit de kust van Kent. Leuk om al die activiteiten op land te zien maar hoe gaat het er aan toe op zee? Een overzicht van de activiteiten.

 

Transitiestukken opgeslagen bij de BOW-terminal in Vlissingen.

 

BOW termial

 

 

Het windturbinepark London array heeft een oppervlakte van 230 km2. In fase 1 zouden 175 molens van Siemens met een vermogen van 3,6 MW worden geplaatst, waardoor er  een vermogen van 630 MW in de eersta fase zou zijn gerealiseerd. Het project kent de nodige vertragingen en dit jaar wordt er hard verder gewerkt. Het park is inmiddels met een 150 kV kabel verbonden met het 220 kilometer  verder gelegen onderstation op de wal bij Graveney (nabij Faversham) aan de noord kust van Kent.  Het park is voor 50% eigendom van DONG Energy, voor 30% van energiebedrijf E.ON U.K. en voor 20% van Masdar een investeringsbedrijf uit Abu Dhabi.

In mei 2012 waren er 133 fundaties en 54 windturbines geïnstalleerd en zowel de offshore als onshore transformatorstations in gebruik genomen. Op zee zijn in het gebied tussen de 30 en 50 schepen in de weer. Dat is goed te zien bij Marintraffic. Even inzoomen op de monding van de Theems of voor de kust van België kijken op de plaatsen van de windturbineparken. De snelle gele bootjes vallen op. Als je erop klikt wordt duidelijk of je te maken hebt met een Windcat of een andere “crew vessel”.  Het is ook leuk om te zien wat de bewegingen zijn van bijvoorbeeld de WIndcat 4 in het windenergiegebied. De Windcat haalt mensen op van het “hotelschip” Sea-Discover (blauwe vlakje) dat uiterst links op het plaatje voor anker ligt. Vervolgens haalt en brengt hij personen van de ene naar de andere windturbine en schepen.
Het jack-up schip MPI-Adventures van Vroon plaatst de fundaties noordelijker dan het gebied dat hier in beeld is.  Het schip de MPI-Adventures heeft een grote kraan is een ontwerp van het Nederlandse bedrijf GustoMSC.

De bewegingen van Windcat 4 in het gebied van London Array op 26 juli 2012 . Het blauwe linker vakje is het hotelschip Sea-Discover. Het paarse vlakje is de Normand Flower een multi purpose schip en verder is de kabellegger de “Pontra Maris te” zien, het rechter paarse vlakje, waar de Windcat 4 ook is geweest.

 

 

De windcat 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de video om te zien hoe het park gebouwd wordt.

 

Als je het geluid uit zet is dit ook een heel mooi filmpje.

Over de auteur

Chris