windenergie op zee

sWerelds grootste offshore windturbine in gebruik gesteld.

Op 19 maart 2012 heeft het Franse bedrijf Alstom bij Saint-Nazaire in Frankrijk, de grootste offshore-windturbine  in gebruik genomen. De ceremonie werd bijgewoond door de minster van Industrue Eric Besson en de directeur van Alstom Patrick Kron. De 6 MW windturbine, Haliade 150 genaamd, is speciaal ontwikkeld voor de offshore windturbineparken die Frankrijk voor de kust wil bouwen. De Franse regering wil 3000 MW, dus 500 windturbines met dit vermogen in 2015 voor de Franse kust hebben draaien. Deze eerste windturbine van Alstom wordt dit jaar getest en gecertificeerd. In het najaar van 2012 zal voor de Belgische kust een tweede turbine van dit type worden geplaatst. Als alles goed gaat zal serieproductie in 2014 van start gaan.

de 6 MW turbine van Alstom (nu EG) (foto: Alstom)

Over de auteur

admin